شوق گفتوگو
تالیف: حسن قاضی مرادی
نوبت چاپ سوم: 1397
تعداد صفحات: 320
ناشر: اختران
معرفی کتاب
کتاب شوق گفتوگو با عنوان فرعی «گستردگی فرهنگ تکگویی در میان ایرانیان» نوشته حسن قاضیمرادی است. ناشر در شرح کتاب آورده است: «تا حالا از خود پرسیدهایم چرا ما آنقدر که دوست داریم حرف بزنیم، میلی به گوش سپردن به سخن دیگران نداریم؟ کتاب امروز از ضرورتی حیاتی سخن میگوید: گفتوگو.
نویسنده در پیشگفتار این کتاب به جایگاه گفتوگو در جهان معاصر پرداخته و در فصول دیگر مطالب زیر را مطرح کرده است:
فصل یکم: تک گویی و ویژگیهای آن.
فصل دوم: گستردگی فرهنگ تک گویی در میان ایرانیان.
فصل سوم: نظریه گفتوگو.
فصل چهارم: (پی گفتار): گفتوگو، دموکراسی سازی و عشق.
حسن قاضی مرادی در کتاب شوق گفت وگو، محور و بنیان تک گویى را خود بیانگرى میداند: وقتى فرد در ارتباط با موضوعى به ادراکى مى رسد اگر بخواهد این ادراک را صرفاً بیان کند به تک گویى در معناى عام آن مىپردازد. حتى وقتى که فرد در برابر دیگرى خودبیانگرانه صحبت مىکند، یعنى انتظار پاسخى از شنونده را ندارد، سخن او تک گویانه است. از این رو، حجم گستردهاى از صحبت ما با دیگران حامل خودبیانگرى متقابل مان، یعنى بیان کردن خویشتن است. اما گفتوگو ارتباط گفتارى یا عمل ارتباطى دو فرد، فرد با گروه یا چندین فرد با یکدیگر – به وسیله بیان یا نوشته – است. این ارتباط از طریق جریان و انتقال ایده و معنا در درون یا بین افراد و در میان جمع در مورد موضوع مشترک به منظور مفاهمه و روشنگرى درباره این موضوع در فضاى مشترک رابطه انجام مىشود.
از نگاه نویسنده این کتاب، گفتوگو، روند پیشبرد مفاهمه و روشنگرى درباره موضوعات مشترک از طریق با هم اندیشى است. گفتوگو، ارتباط کلامىِ دموکراتیک است. …امروزه جامعه ما دردوره تاریخى گذار از جامعه سنتى به جامعه مدرن یا متجدّد قراردارد. این گذار تاریخى متحقق نمىشود مگر با پیش گرفتن روند دموکراسى سازى در همه عرصههاى زندگى اجتماعى و فردى. و به میزانى که ما مردم بکوشیم گفتوگو را درک کنیم و آن را در مناسبات اجتماعىمان به کار ببریم، روند دموکراسى سازى عمومى جامعه پیش مىرود.