توانمندسازی والدین
تالیف: یوهانس شاپ
ترجمه: علی عبداللهی
نوبت چاپ اول: 1390
تعداد صفحات: 300
ناشر: هرمس
معرفی کتاب
موضوع کتاب توانمندسازی والدین: کارگاههای گفتوگوی والدین، بررسی و آموزش نحوه گفتوگوی والدین با کودکان است. یوهانس شاپ، والدین را متخصصانی در حوزهٔ تربیتی میداند و به آنها جرات میدهد تا به راههای خاص خودشان با گفتوگو با هم دست یابند. کتاب، والدین را به این فرا میخواند که خودشان فکر کنند، فکرشان را با دیگران (دیگر والدین) در میان بگذارند و مصرف کنندهٔ تولید کارشناسات تعلیم و تربیت نباشند. با استفاده از مهارت گفتوگو، راه حل مسائل را خود بیابند.
این روزها برای حل مسایل تربیتی کودکان بد قلق، تجویز نسخههای سهل الوصول برای تبدیل آنها به کودکانی سربراه و سازگار با شرایط، مد روز است اما در این کتاب از این مقولات چیزی یافت نمیشود. هیچ برنامهٔ سرپایی و «فست فودی» در کار نیست.
در گفتوگو سعی بر این است که از یکدیگر چیزهایی بیاموزیم و قرار نیست حتی راه درست را به هم بقبولانیم. بلکه من آنچه را که فکر میکنم درست است در معرض نگاه دیگران قرار میدهم و دلایل خود را مطرح میکنم. گفتوگو پدیدهایی لطیف و حساس است، آدمها بسیار متفاوتند، بعضیها به سرعت یخشان آب میشود. بعضیها به وقت بیشتری نیاز دارند تا در مقابل گروه رویشان باز شود و حرف دلشان را بزنند.
نویسنده درباره این که کتاب برای چه کسانی تدوین شده، مینویسد: کتاب حاضر بر پایه تجارب استوار است و به عنوان کمک حال، برای همه آنهایی تدوین شده که میخواهند کار والدین را به شکل کارگاه یا مشاوره والدین اجرا کنند. من در اینجا به معلمان، مددکاران اجتماعی، کارکنان اجتماعی، همیاران پلیس، مربیان، مشاوران، پزشکان، روانشناسان، مربیان دورههای تکمیلی و والدین خواهان فعالیت و همه علاقهمندان به گفتوگو میاندیشم… مایلم شما را ترغیب کنم که نخست دست به تجربههای آموزشی تازه و غیرمعمول خاصی بزنید، ترسهای خود را دور بریزید و گفتوگو با والدین را به سادگی امتحان کنید.
این کتاب ۶ فصل دارد که به غیر از توضیح درباره ماهیت گفتوگو و سطوح یادگیری در کار گفتوگوی والدین به شیوههای برگزاری کارگاه میپردازد و تمرینهایی را نیز در یک فصل برای اجرا در اختیار قرار میدهد.