باهم اندیشیدن راز گفتگو
تالیف: مارتینا و یوهانس هارتکه مایر و ل. فریمون دوریتی
ترجمه: فاطمه صدرعاملی (طباطبایی)
سال انتشار: 1395
نوبت چاپ: سوم
تعداد صفحات: 264 صفحه
قیمت: 10000 تومان
ناشر: انتشارات اطلاعات
نویسندگان کتاب باهم اندیشیدن راز گفتگو در یازده فصل به بیان چیستی مفهوم «گفتوگو» و همچنین آموزش عملی آن به همراه مثالهای متنوع پرداختهاند. عناوین فصول یازدهگانه کتاب به ترتیب عبارتند از: «هدف از تالیف کتابی درباره گفتوگو»، «چرا انسانها به گفتوگو روی میآورند؟»، «منظور از گفتوگو چیست؟»، «۱۰ شرط اساسی گفتوگو»، «روند گفتوگو»، «شیوههای اساسی گفتوگو»، «گفتوگو در زندگی روزمره اجتماعی»، «گفتوگو در مدرسه»، «گفتوگو در سازمانها»، «گفتوگو و سیاست» و «گفتوگوی زیست محیطی».
فصل نخست به بیان اهمیت گفتوگو در جهان امروز اختصاص دارد. در فصل دوم چرایی روی آوردن انسانها به گفتوگو و فواید گفتوگو مطرح شده است. همچنین درج دو مصاحبه درباره تجربه عملی گفتوگو (گفتوگوهایی با چنگیز آیتماتف، داستاننویس مشهور قرقیزستانی و کالمان یارون، مدیر انستیتوی مارتین بوبر) فصل دوم کتاب را پربار کرده است.
تعریف مفهوم گفتوگو و انواع آن، مباحث فصل سوم کتاب را به خود اختصاص داده است. از مهمترین مطالب این فصل میتوان به «اهمیت روشها و اندیشههای مارتین بوبر و دیوید بوهم در امر گفتوگو» و «چگونگی رسیدن به دانش گفتوگوی پرثمر» اشاره کرد. در فصل چهارم شرطهای اساسی گفتوگو شامل موضع یادگیرنده، احترام کامل، آمادگی دریافت و باز بودن ذهن، از دل سخن گفتن، شنیدن، حمایت خلاق و… به تفصیل آموزش داده شدهاند.
در فصل پنجم کتاب مراحل مختلف روند گفتوگو برای مخاطبان شرح شده است. نویسندگان در فصل ششم نیز به معرفی و آموزش شیوههای اساسی و اصلی گفتوگو پرداختهاند. گفتوگوی استراتژیکی در سازمانها، گفتوگوهای بالنده و گفتوگو در گروه باز از مهمترین مباحث این فصل است. در فصل هفتم کتاب، محیط خانواده به عنوان سختترین میدان عمل برای گفتوگو معرفی شده است؛ بر این اساس آموزش روشهای گفتوگو در زندگی روزمره اجتماعی در این فصل به مخاطبان ارائه میشود.
گفتوگو در مدرسه شامل گفتوگو میان «فرزندان، والدین و آموزگاران» مباحث فصل هشتم کتاب است. در این فصل نیز سعی شده روند آموزش همراه با مثالهای بسیار صورت عینی به خود بگیرد. در فصل بعدی نیز گفتوگو در سازمانها و نهادها مورد بررسی قرار گرفته است. سه مصاحبه درباره روشهای جدید تنشزدایی نیز از مطالب مطرح شده در این فصل است.
گفتوگو و سیاست، شامل ارائه نظریات و برنامههای پیشنهادی برای گفتوگو در حوزه سیاست فصل دهم کتاب را به خود اختصاص داده است. «گفتوگوی بین ادیان»، «گفتوگو در سیاست، علم، ادبیات و کلیسا» و «پروژههایی در حوزه گفتوگو برای تامین نیازهای آینده» از دیگر مطالب مهم ارائه شده در این فصل است. همچنین نویسندگان «پروژه گفتوگو در کنگره آمریکا» و مصاحبههایی با سوزان کرتسنر و یوهان گالتونگ را نیز به عنوان مثالهای عینی این فصل برگزیدهاند.
فصل یازدهم کتاب که به آموزش گفتوگو با محیط زیست اختصاص دارد، شاید مهمترین فصل کتاب به شمار آید. انسانها برای حفظ محیط زیست خود به گفتوگو با آن نیاز دارند. دیدگاهها و تجربههای گفتوگوی زیست محیطی و تدارک برای همزیستی با محیط زیست و نقش گفتوگو در آنها از مهمترین مباحث این فصل است.
کتاب ضمیمهای نیز درباره چگونگی برپایی کارگاههای گفتوگو دارد. همچنین در انتهای کتاب منابع مورد استفاده برای نگارش و منابعی برای مطالعات بیشتر به تفصیل معرفی شدهاند.