کتابهای گفتوگویی در نمایشگاه کتاب تهران/ بخش دوم
دلیل ما، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، آموخته، بیکران دانش، دانشگاه علوم اسلامی رضوی، الهدی و آقای کتاب، از دیگر ناشرانی هستند که در سی و یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، کتابهای تئوریک و آموزشی حوزه گفتوگو را به مخاطبان عرضه میکنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی کانون گفتوگو، در قسمت نخست این گزارش درباره کتابهای گفتوگویی هفت ناشر که در سی و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران عرضه شده سخن گفتیم. در بخش دوم این گزارش تعداد دیگری از این کتابها را معرفی میکنیم. بدیهی است که برخی از آثار ممکن است از دید ما پنهان مانده و در این گزارشها معرفی نشده باشند.
«آداب گفتوگو و مناظره از دیدگاه قرآن و روایات» نوشته علی اصغر رضوانی از انتشارات دلیل ما. نشر دلیل ما در شبستان، راهروی 2/11 غرفه شماره 6 حضور دارد.
این کتاب گرچه از دیدگاه خاص مولف و انتشارات دلیل ما جهت اهداف مناظره و گفتگو خالی نیست، اما منظومه خوبی از روایات در مورد مناظره و آفات آن مثل مراء و جدال غیر احسن جمع اوری کرده است. هم چنین بخش های متنوع کتاب هم چون همچون؛ مناظره در قرآن، مناظره خدا با فرشتگان، مناظره خدا با شیطان، مناظره در روایات، گفتوگوی ادیان، استقبال اسلام از گفتوگو، اسلام و دعوت به اتحاد ادیان، نمونهای از گفتمان ادیان، مفهوم مناظره، اقسام مناظره، ضرورت گفتوگو و مناظره، آداب گفتوگو، آفات گفتوگو و شرایط موفقیت در مناظره بحث های خوبی ارائه کرده است.
«آیین خطاب و گفتوگو در قرآن» نوشته مهین شریفی از انتشارات خورشید باران. این انتشارات نیز در شبستان راهروی 13 غرفه شماره 11 واقع است.
در این کتاب خطاب و گفتگو در قرآن در چهار فصل بررسی شده است. در فصل اول با عنوان خطاب خداوند به مخلوقات از خطاب خدا به پیامبران، خطاب خدا به عموم مردم و خطاب خدا به افراد یا گروه های خاص مثل مؤمنان و اهل کتاب سخن رفته است. در فصل دوم، ذیل عنوان خطاب و گفتگو میان مخلوقات خدا از گفتگوی پیامبران با خدا و خطاب گروه های مختلف بندگان به خدا بحث شده است. در فصل سوم با عنوان گفتگوهای پیامبران و مردم به بررسی گفتگوی نوح، هود، صالح، لوط، شعیب، موسی، عیسی و پیامبر اسلام با قوم خود پرداخته شده است. فصل چهارم به بحث درباره گفتگوء گونه های مختلف مخلوقات با یکدیگر مثل مورچگان، هدهد، پریان، هابیل و قابیل، مردم و قارون و جز آنها اختصاص یافته است.
«اخلاق گفتوگو» نوشته حجتالاسلام والمسلمین علی محمد حسین زاده از سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی. این انتشارات در شبستان راهروی 20 غرفه شماره 46 حضور دارد. نویسنده در این کتاب در پنج فصل به بیان مبانی گفتوگوی موثر از منظر قران پرداخته است. عناوین فصول کتاب به ترتیب به این شرح است: «کلیات»، «مبانی اخلاق گفتوگو»، «اصول عالم اخلاقی گفتوگو»، «ارزشها و آداب اخلاقی گفتوگو»، «آفات و آسیبهای اخلاقی گفتوگو».
«اصول و مبانی دیالوگ: روش شناخت و آموزش» نوشته محمدرضا نیستانی. این کتاب را نشر آموخته منتشر کرده است. درباره این کتاب باید گفت که دیالوگ بیانگر دانش، بینش و توانایی افراد برای نزدیکی و ارتباط با یکدیگر، روشهای سخن گفتن و عمل کردن و درک جامع پدیدههای هستی است. اجرای دیالوگ به منظور شناخت درست پدیدهها و برقراری روابط درست با جامعه و همکاری با دوستان، خانواده و دیگر انسانها، بینش انسان را در زندگی تقویت میکند و موجب پرورش اندیشة آدمی میشود. نگارنده در کتاب حاضر کوشش کرده است تا ضمن بررسی معنا و مفهوم دیالوگ از دیدگاه فلاسفه و اندیشمندان، به توضیح و تبیین اصول و مبانی دیالوگ نیز بپردازد. همچنین در بخشی جداگانه، به نقش دیالوگ در حوزة تعلیم و تربیت اشاره کرده است. نشر آموخته نیز در بخش دانشگاهی سالن f7 راهروی 1 غرفه شماره 63 حضور دارد.
«سبک زندگی قرآنی: آداب گفتوگو» نوشته معصومه بهرامی از انتشارات بیکران دانش. نویسنده در معرفی کتاب خود نوشته است: گفتوگو ابزاری مهم برای دعوت انبیا بوده است. انس با قرآن و پیاده کردن سبک زندگی قرآنی در جوامع بشری سبب آرامش و سعادت تمام مردم جهان و آزادی از یوغ استعمارگران خواهد شد. کسانی که با قرآن مأنوس هستند به کمک قرآن حق را از باطل تشخیص میدهند. به همین جهت دشمنان اسلام با توجه به این نفوذ و تأثیر وقتی که توان تحریف قرآن را در خود ندیدند، سعی در مهجور کردن قرآن در بین مسلمانان کردند. در اثر پیش رو سبک زندگی قرآنی و به ویژه گفتوگو مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است. نشر بیکران دانش در شبستان راهروی 6 غرفه شماره هشت حضور دارد.
«مهارت گفتوگو: فرهنگ روابط اجتماعی در آموزههای اسلامی» نوشته جواد ایروانی از انتشارات دانشگاه علوم اسلامی رضوی. انتشارات دانشگاه علوم اسلامی رضوی در بخش دانشگاهی سالن f6 راهروی 1 غرفه شماره 173 حضور دارد.
«هنر گفتوگو مذاکره فرهنگی» نوشته محمد امانی از انتشارات بینالمللی الهدی. این انتشارات در راهروی شماره 7 شبستان غرفه شماره 18 حضور دارد.
این كتاب در پنج فصل «بررسی نظری مفهوم گفتگو و ضرورت آن»، «بررسی شرایط و الزامات گفتگو»، «مهارتهای یك گفتگوی اثربخش»، «موانع گفتگوی فرهنگی» و «ویژگیهای مذاکرهکننده موفق»، تدوین و نگارش شده است.
«هنر گفت وگو: آشنایی با مفاهیم دیالوگ و تکنیکهای شنود و گفت موثر» نوشته سیدعلی حکم آبادی از انتشارات آقای کتاب. این انتشارات نیز راهروی شماره سه شبستان غرفه شماره 16 حضور دارد. نویسنده در معرفی کتاب خود نوشته است: در دنیای امروز که عصر اطلاعات و ارتباطات نامیده میشود، حجم و سرعت ارتباطات بیشتر شده است. امروزه همه ما به اهمیت و تأثیر برقراری ارتباطات میانفردی در اجتماع و محیطهای کاری و حرفهای واقفیم. ارتباطات مهمترین فن در زندگی محسوب میشود. همه ما در تمام مدت روز به گونهای با یکدیگر در ارتباط هستیم. این نکته که برخی انسانها تعاملگران ماهرتری هستند، باعث شده تا پژوهشهای دقیق و منظمی درباره ماهیت و کارکردهای تعامل اجتماعی انجام شود. در کتاب حاضر تلاش شده تا ضمن ارائه تعاریف ساده و کاربردی از ادبیان گفتگو، فضای یادگیری این مهارت پایهای نیز فراهم شود.