گفتوگوی معلم و فیلسوف
تالیف: خسرو باقری
سال انتشار: 1395
نوبت چاپ: دوم
شمارگان: هزار نسخه
تعداد صفحات: 104 صفه (قطع پالتویی)
قیمت: 7000 تومان
ناشر: شرکت انتشارات علمی و فرهنگی
معرفی کتاب
در این کتاب گفتوگویی میان یک معلم و یک فیلسوف شکل میگیرد. در هر سخن ساده معلم، لایههایی نامحسوس نهفتهاند، چنانکه از هر لایهای فیلسوفی میتواند سربرآورد و سخنی با وی باز گوید. گفتوگوها از مسیرهای مختلف گذر کردهاند و جنبههای گوناگونی را در بر گرفتهاند.
کتاب «گفتوگوی معلم و فیلسوف» با مقدمهای کوتاه شروع شده و در ۶ گفتوگو با این سرفصلها دستهبندی شده است: «چرا فلسفه؟»، «فلسفه و فیلسوفان»، «نظر و عمل»، «فلسفه و تعلیم و تربیت»، «چرا و چگونه تحلیل کنم؟» و «تعلیم و تربیت: بومی یا جهانی؟»
اما چرا باید این کتاب را مطالعه کرد؟ در حال حاضر یکی از مصائبی که تعلیم و تربیت ایران از آن رنج میبرد شکاف میان نظر و عمل است؛ زیرا از یکسو فیلسوفان و نظریه پردازان تعلیم و تربیت بدون توجه به عرصه عمل نظریه پردازی میکنند و از دیگر سو معلمان نیز که درگیر عرصه عمل هستند خود را بی نیاز از نظر و نظریه پردازی میبینند. در واقع همین دوری نظر و عمل از یکدیگر و باز نشدن طریق گفتوگو میان معلمان و فیلسوفان تعلیم و تربیت منجر به شکست هر دو طریق شده و در این میان دود این آتش بر چشم مربیان نظام آموزشی میرود.
از آنجا که هنوز فرهنگ گفتوگو در میان دستاندرکاران تعلیم و تربیت در ایران جا نیفتاده و هرکسی از جاده یکطرفه خود میرود؛ ناگزیر باید کتابهایی در این حوزه نوشته شود و «گفتوگوی معلم و فیلسوف» برای پر کردن این خلا گامی مناسب است. البته همان طور که نویسنده کتاب هم اذعان کرده این کار با دو امر متعارض روبرو خواهد بود؛ از یک جهت، واژهها و اصطلاحات فلسفی دشواری خاصی دارند و به راحتی برای معلمان قابل فهم نیستند و از جهت دیگر، یک ضرورت انکارناپذیر وجود دارد و این است که باید معلمان در جریان کار خود و حرفهای فیلسوفان تعلیم و تربیت قرار گیرند.
این کتاب اگر چه گفتوگوی میان معلم و فیلسوف نام دارد، اما مطالعه آن برای چند دسته از افراد مفید بوده و خالی از لطف نخواهد بود: نخست معلمان (شامل مدیر و کارکنان و تمامی دست اندرکاران عرصه تربیت)، دوم، دانشجویان فلسفه تعلیم و تربیت و دانشجویان رشته علوم تربیتی به طور کلی و دسته سوم والدین.